A Szakkollégium története, céljai

 

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DE OEC) Sántha Kálmán Szakkollégiuma 1987-ben indult néhány lelkes ifjú szervezésében, Kertai Pál professzor úr inspirációja alapján. Nevét Sántha Kálmán, egyetemünk híres ideggyógyász professzora után kapta. A Szakkollégium tagjai a DE OEC karainak hallgatói lehetnek.

 

Mottónk:

„...Számunkra a műveltség a teljes emberi élet igénye éppúgy fontos, mint egy adott orvosi szakterület szakmai tudása. Hisszük, hogy igazán jó szakember csak az lehet, akinek rálátása van az élet számos más területére is…”

Kezdetben oldott keretek között, ún. teadélutánok formájában beszélgetések, előadások zajlottak. Az alapítók közül többen Egyetemünk oktatóivá váltak. 1996-ban a tevékenység jogi kereteket öltött, megyei bíróság által bejegyzett egyesület alakult. 2001-ben egy új, lelkes csapat vette kézbe a szakkollégium ügyeinek intézését, ezzel párhuzamosan a szakkollégium programja is kibővült. Azóta egy kisebb állóvizet követően 2 éve ismét fellendülőben van a Szakkollégium tevékenysége. Alapvető célunk, hogy biztosítsuk tagjainknak az egyetemi képzésen túlmutató szakmai és általános műveltség megszerzésének és a szabadidő tartalmas eltöltésének lehetőségét, kiemelten fontosnak tartva a tehetséggondozást. Ezt előadások, kurzusok, konferenciák, beszélgetések, nyári tábor, kulturális rendezvények szervezésével valósítjuk meg, melyek széles területet ölelnek át, és egyben új barátságok, ismeretségek születésére adnak lehetőséget.

 

Programjaink: 

Szakmai témájú programjaink: műhibaperek, orvosi jogállás, rezidensképzés, neurológiai áttekintés, betegvizsgálat, bevezetés a TDK munkába, alternatív gyógyászat (akupunktúra, hagyományos kínai orvoslás), gyógynövényismeret, újraélesztés, biofizikai, biostatisztika, sejtbiológia, valamint élettan konzultációk.

Általános ismeretterjesztő előadások, kurzusok: antropológia, pszichológia, teakultúra, borászat.

Kulturális programjaink: színházi előadások, hangversenyek rendszeres látogatása, múzeumok, kiállítások megtekintése, Ki mit tud?, évente megrendezett műveltségi vetélkedő, medikus kórus támogatása.

Oktatóink megismerése "A tanár is volt diák..." című beszélgetéssorozat keretében -egyetemünk meghívott professzorai mesélnek magukról és válaszolnak a diákok kérdéseire, kötetlen beszélgetés formájában.

Közösségformáló programjaink: tagjaink előadóestjei, kirándulások (Erdély, Krakkó, Prága, Bécs, Budapest, Kalocsa és vonzáskörzetük), bográcsozások, szalonnasütések, oktatókkal közös filmnézés és azok elemzése, megbeszélése.